Viinirypäleet lienevät yksi eniten koteihin pilaantuvista tuotteista. Niiden maussa
on myös suuria eroja niin lajikkeen sisäisesti kuin niiden välilläkin. Suomessa myydään nykyisin pääosin tuotteita, jotka on jalostettu olemaan kasvattamatta "kiviä" eli siemeniä. Kypsät vihreät rypäleet tapaavat olla hiukan kellertäviä. Tummista rypäleistä taas puhutaan kansainvälisesti punaisina ja sinisinä variantteina. Pääosin tumma värisävy kielii kypsyydestä.
Rypäleitä valitessa kannattaa vilkaista hiukan paketin sisälle, jotta ei saisi käsiinsä suurelta osin homehtuneita tai jo pehmenneitä tuotteita. Varreltaan terveet, pinnaltaan
ehyet ja varressa kiinni olevat rypäleet ovat todennäköisemmin tuoreita. Jos olet nyt sattunut valitsemaan pehmenneitä mauttomia rypäleitä, voi niistä nyt ainakin keittää terveellistä mehua rikkomalla pinta, keittämällä miedolla lämmöllä noin varttitunnin ajan ja sitten siivilöimällä/puristamalla siivilän läpi. Sokeria ei tarvitse lisäillä mutta voi toki vaikuttaa siltä, että mehua on aika vähäinen määrä.