Mustikkaa siivotessa tulee heitettyä paljon
rupisia ja pehmeitä mustikoita muun perkuujätteen
sekaan. Voit sen sijaan heittää tälläiset erilliseen
kulhoon siivotessa ja saat tehtyä näistä aivan
yhtä erinomaisen ellei jopa ravinteikkaamman
mustikkakeiton. Ei haittaa vaikka siihen menee
mukaan lehtiä ja kantoja. Voit säilyttää perkeitä jääkaapissa
päivän pari ennen keittämistä, jos sinulla on tapana keräillä turhankin hyviä
marjoja tähän soppaan.
Tarvitset
"Epäkelvot" mustikat
Vettä
Sokeria
Suurustetta (perunajauho, ohrakas tms.)
Mittaa teräskattilaan suunnilleen saman verran perkeitä
ja vettä. kiehauta ja keitä noin vartti kunnes mustikat
alkavat "hävitä". Kaada siivilän läpi toiseen kattilaan ja
jätä valumaan. Siivilöi soppa erikseen tiheällä siivilällä
useita kertoja jotta saat täydellisen tasaista keittoa.
Lisää sokeria maun mukaan, itse teen happamampaa vain
noin viisiprosenttista mutta moni saattaa haluta kymmenen
prosenttia sokeria. Kiehauta samalla sekoitellen lusikalla.
Sekoita suuruste veteen. Suurustepaketissa on määräohje keitolle.
Esimerkiksi jos sinulla on kaksi litraa nestettä, sekoita
suunnilleen neljä ruokalusikallista perunajauhoa noin desilitraan vettä,
kaada kiehuvaan tai lähes kiehuvaan nesteeseen norona samalla sekoittaen.
Varmista ennen tätä että jauho on kunnolla sekoitettu veteen.
Lämmitä hetki koko ajan sekoittaen mutta älä kiehauta.
Käy tarjottavaksi kuumana tai kylmänä.