sunnuntai 4. elokuuta 2013

Keitto mustikan perkeistä

Mustikkaa siivotessa tulee heitettyä paljon rupisia ja pehmeitä mustikoita muun perkuujätteen sekaan. Voit sen sijaan heittää tälläiset erilliseen kulhoon siivotessa ja saat tehtyä näistä aivan yhtä erinomaisen ellei jopa ravinteikkaamman mustikkakeiton. Ei haittaa vaikka siihen menee mukaan lehtiä ja kantoja. Voit säilyttää perkeitä jääkaapissa päivän pari ennen keittämistä, jos sinulla on tapana keräillä turhankin hyviä marjoja tähän soppaan.

Tarvitset

"Epäkelvot" mustikat

Vettä

Sokeria

Suurustetta (perunajauho, ohrakas tms.)

Mittaa teräskattilaan suunnilleen saman verran perkeitä ja vettä. kiehauta ja keitä noin vartti kunnes mustikat alkavat "hävitä". Kaada siivilän läpi toiseen kattilaan ja jätä valumaan. Siivilöi soppa erikseen tiheällä siivilällä useita kertoja jotta saat täydellisen tasaista keittoa. Lisää sokeria maun mukaan, itse teen happamampaa vain noin viisiprosenttista mutta moni saattaa haluta kymmenen prosenttia sokeria. Kiehauta samalla sekoitellen lusikalla. Sekoita suuruste veteen. Suurustepaketissa on määräohje keitolle. Esimerkiksi jos sinulla on kaksi litraa nestettä, sekoita suunnilleen neljä ruokalusikallista perunajauhoa noin desilitraan vettä, kaada kiehuvaan tai lähes kiehuvaan nesteeseen norona samalla sekoittaen. Varmista ennen tätä että jauho on kunnolla sekoitettu veteen. Lämmitä hetki koko ajan sekoittaen mutta älä kiehauta. Käy tarjottavaksi kuumana tai kylmänä.