Suomeenkin on alkanut rantautua muualla pitkään tunnettuja
variaatioita vihanneksista ja hedelmistä. Ne voivat erota
perinteisistä niin maun, ulkonäön kuin tekstuurinkin puolesta. Yksi ihmetystä herättävä on purppuranpunainen vaalearaitainen lajike,
jota meillä on markkinoitu tiikerimunakoisona. Voit toki törmätä
suoraan käännöstermiin raidallinen munakoiso.
Vieressä olevassa
kuvassa on kaksi perinteisteistä munakoisoa ja kaksi tiikerivariantin yksilöä. Tämä erityisen maukas kaakkoiseurooppalainen muunnelma on suhteellisen
paksukuorinen täkäläiseen tyyliin. Se sopii hyvin grillailuun, paistamiseen tai vaikkapa laatikkoruokiin.
Munakoison voi halutessaan itkettää laittamalla sen pinnalle hiukan merisuolaa ja pyyhkimällä sen pois vartin päästä. Mielestäni tämä ei ole aivan yhtä tärkeää kuin kesäkurpitsalla.
Helppoja esimerkkejä munakoison supersimppelistä käytöstä ovat siis:
1. Leikkaa munakoiso hyvin ohuiksi siivuiksi ja paista tilkassa öljyä hetkisen niitä pehmeämmiksi.
2. Leikkaa sentin siivuiksi, itketä ja grillaa pehmenneiksi. Kastikkeeksi balsamico, oliiviöljy soijakastike sekoitus
yrttisekoituksella. Sivele tätä grillauksen aikana